top of page

Quinoa salát s pečenou mrkví a fenyklem

Aktualizováno: 4. 1. 2024

Tenhle salát je další ze série „zasytí, ale nezaplácne“. Můžete ho jíst teplý či studený, nebo nejdřív teplý, pak daný do lednice a druhý den do krabičky s sebou do práce už studený (v tom případě rukolu do porce „s sebou“ dejte až na poslední chvíli, bude jinak ovadlá a blemcavá). Na quinoových salátech, které dělám dost často, mě děsně baví ta variabilita. Prostě dáte dohromady to, co zrovna máte v lednici, uděláte famózní dresing, a večeře je na světě.

I s přípravou máte do půlhodinky hotovo.

Tohle množství vystačí jako hlavní jídlo pro 2 lidi.



Ingredients

  1. 2 hrnky quinoy

  2. 1 bulva fenyklu

  3. 3 větší mrkve

  4. 2 lžíce černého sezamu

  5. hrst rukoly

  6. 1 jarní cibulka

  7. 6 lžic nastrouhaného tvrdého kozího/ovčího sýra

  8. olivový olej

  9. Na dresing:

  10. 4 lžíce dijonské hořčice

  11. šťáva z 1 citronu

  12. 4 lžíce olivového oleje

  13. 2 lžíce medu

  14. sůl, pepř

Instructions

  1. Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na kolečka, fenykl na kusy zhruba o velikosti sousta. Plech vyložíme pečicím papírem, zeleninu na něj rozvrstvíme, osolíme, opepříme, zasypeme sezamem, pokapeme olivovým olejem a pořádně s ním zatřeseme, aby se zelenina rovnoměrně pokryla. V troubě pečeme doměkka a dozlatova, cca 15-20min, podle toho, na jak tlusté kousky jsme zeleninu nakrájeli. Pokud na tenčí, tak dobu pečení zkrátíme- prostě to kontrolujeme, jakmile se začnou kroutit a hnědnout, troubu vypneme.

  2. Mezitím dáme vařit quinou. Smícháme ji s 3 hrnky vody a vaříme zhruba 15 minut- tak dlouho, až se zrníčkům začnou dělat „ocásky“.

  3. Ve zbývajícím čase si připravíme dresing- prostě všechny ingredience smícháme dohromady.

  4. Smícháme pečenou zeleninu a quinou a necháme trochu vychladnout.

  5. Vmícháme sýr, rukolu a nasekanou jarní cibulku, promícháme s dresingem a můžeme servírovat.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page